Vol overtuiging steunt de diaconie ‘Sta op voor Oekraïne’, de werkgroep waarin diverse leden van onze gemeente veel tijd en energie steken. Deze werkgroep biedt ondersteuning aan de mensen in Oekraïne die getroffen zijn door de conflicten die daar spelen. Sinds het begin van onze missie hebben we met vastberadenheid en compassie gewerkt om een verschil te maken in het leven van de inwoners van dit oorlogsgebied. 

We zijn erg dankbaar voor iedere donatie en vinden de betrokkenheid bij dit maatschappelijke project hartverwarmend. 

Verzending van hulpgoederen naar Novovorontsovka 

In samenwerking met andere organisaties hebben we meerdere transporten van hulpgoederen georganiseerd naar Novovorontsovka, een stad die nabij de frontlinie ligt en zwaar getroffen is door het conflict. Veel van de goederen worden geschonken door particulieren en bedrijven. Het vervoer naar Oekraïne is echter erg kostbaar en we zijn blij dat we daar een bijdrage in hebben kunnen leveren. Medische benodigdheden, bouwmaterialen, schoolspullen en andere essentiële items zijn verzonden: van aggregaten voor stroomopwekking en kruiwagens voor puinruiming tot fietsen. Er is veel nodig om de nood in Oekraïne te verlichten. 

Met de financiële steun bekostigen we niet alleen het transport, maar met de steun kunnen ook noodzakelijke producten in Oekraïne zelf gekocht worden. Ook heeft de werkgroep via de Gemeente Assen beschikking gekregen over een bestelbus. Deze bus is ingezet in het gebied rond Novovorontsovka voor transport van goederen en levensmiddelen. De donaties hebben de brandstof voor deze bestelbus bekostigd.

 

Wederopbouw van school in Novovorontsovka

Om veilige les te kunnen geven is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan de wederopbouw van een school in Novovorontsovka. Onder andere de schuilkelder onder het gebouw moet worden hersteld en voorzien van een luchtverversingssysteem. Ook is het belangrijk dat de drinkwatervoorziening wordt gerepareerd en dat verwarming wordt aangesloten. Aan deze herstelwerkzaamheden wordt op dit nog hard gewerkt.

Door voornamelijk hoogwaardige goederen te vervoeren, zoals generatoren en onderdelen om het luchtverversingssysteem te herstellen, en een vrachtwagen met schoolinventaris te sturen kan de werkgroep de juiste hulp bieden. De hoop is dat er vanaf september weer lesgegeven kan worden aan 300 tot 400 kinderen. Dit hangt mede af van de omstandigheden en ontwikkelingen in het gebied. 

Blijvende toewijding: hulp is nog steeds nodig

Terwijl we terugkijken op wat we tot nu toe hebben bereikt, blijven we vastbesloten om onze steun aan Oekraïne voort te zetten. Onze missie is nog lang niet voltooid en we zijn vastbesloten om ons in te blijven zetten voor de wederopbouw en het herstel van de getroffen gemeenschappen.